Koelkast en vriezer

Ook op koelkasten en vriezers in de winkel zit een energielabel. De zuinigste apparaten hebben energielabel A+++.

Koelkasten en vriezers die nieuw op de markt komen, moeten minimaal energielabel A+ hebben. Onzuinigere labels dan A+ kunnen in de winkel nog wel voorkomen op oudere modellen.

De zuinigste modellen koelkasten en vriezers zijn vaak duurder dan vergelijkbare onzuinige exemplaren, maar dit verschil verdien je meestal terug doordat je elektriciteitsrekening omlaag gaat.

Energielabel toegelicht

Op het energielabel staat het energieverbruik in kWh per jaar. Let er op dat je alleen koelkasten vergelijkt die ongeveer dezelfde grootte (het aantal liters) hebben. Met symbolen staat verder aangegeven wat de inhoud van de koelkast en het eventuele vriesgedeelte is en wat het geluidsniveau van het apparaat is.

Vanaf 1 maart 2021 nieuw energielabel

Koelkasten en vriezers krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. Dat gaat lopen van A t/m G. De plusjes achter de A verdwijnen dus. Het nieuwe label is pas op 1 maart 2021 in de winkel te zien, maar je kunt het nu al in de doos aantreffen.

Bespaartips aanschaf en gebruik koel- en vriesapparaten

  1. 1

    Let bij de aanschaf van een koelkast of diepviezer op het energielabel en op het stroomverbruik in kWh. Let ook op het formaat. Een te grote koelkast staat bijvoorbeeld vooral lucht te koelen.

  2. 2

    Laat restjes eten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of vriezer zet. Anders moet het apparaat harder werken en dat kost meer stroom..

  3. 3

    Kijk voor meer energiebesparingstips en advies over vervangen van koel- en vriesapparaten op milieucentraal.nl/koelkast.