Huis kopen? Vraag naar het energielabel!

Energielabel woningen

Het energielabel helpt je om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat je zien hoe zuinig je huis is, en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je een geldig geregistreerd energielabel hebben. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete.

Benieuwd naar je voorlopige energielabel? Kijk op Zoek je energielabel
Ga je het huis verkopen? Lees hoe je een label kunt registreren.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Huis verkopen = energielabel tonen

Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Het label moet ook vermeld staan in advertenties waarin je huis te koop wordt aangeboden. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen. De kosten voor een energielabel zijn bij een eengezinswoning gemiddeld 190 euro en bij appartementen gemiddeld 100 euro. Uiteindelijk bepaalt je energieadviseur de prijs van het energielabel en zal de gemiddelde prijs zo snel mogelijk duidelijk worden.

Je kunt de adviseur zelf kiezen via de website van Centraalregister Techniek.

Het vaststellen van het energielabel gaat in 5 stappen:

  1. Je zoekt een energieadviseur via de website van Centraalregister Techniek
  2. De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn.
  3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  4. Je ontvangt van de adviseur een pdf (document) met het label.
  5. Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.

Lees meer op Verkopers en energielabel.

Huis kopen: groen energielabel loont!

Ga je een huis kopen? Let op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (van A++++ tot B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt je ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro's. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig. Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Vraag er de verkoper of de verkoopmakelaar om. Als koper heb je recht op een energielabel.

Lees meer op Kopers en energielabel.

Gratis advies: hoe maak je je huis energiezuiniger 

Wil je weten wat je kunt doen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeterjehuis.nl.

Er zijn genoeg mogelijkheden. Veel oudere woningen hebben nog geen gevelisolatie en geen vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens isolerend glas. Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, maar nog lang niet op alle daken aanwezig.

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

  • Behagelijker en comfortabeler wonen
  • Lagere energierekening
  • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu
  • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd

Huurders en verhuurders, het energielabel en de energie-index

Huurders hebben recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren. De huizen van woningcorporaties hebben bijna allemaal al een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt gekeken naar het energielabel.

Lees meer op Huurders en energielabel en op Verhuurders en energielabel.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn. De energierekening hangt ook af of je zuinig stookt, hoeveel warm water je gebruikt, hoeveel apparaten je hebt en hoe intensief je die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.