Verkopers en energielabel

Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een geldig en geregistreerd energielabel te tonen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Verkoop je een woning zonder energielabel, dan kun je een boete krijgen. Het aanvragen van een energielabel kost geld. De kosten voor een energielabel worden straks naar verwachting bij een eengezinswoning gemiddeld 190 euro en bij appartementen gemiddeld 100 euro. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel en zal de gemiddelde prijs na 1 januari 2021 duidelijk worden. Je kunt de adviseur zelf kiezen via de website van Centraalregister Techniek .

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

Energielabel registreren

Officieel hoef je het energielabel pas bij overdracht (het officiële verkoopmoment) te overhandigen. Maar in de praktijk zullen kopers als ze bezig zijn met het zoeken van een woning, al willen weten wat het energielabel is. Laat daarom bij het te koop zetten van je woning al een energielabel registreren. Wellicht kan de makelaar daar bij helpen.

De officiële website om een energieadviseur te zoeken is Centraalregister Techniek.nl. Let op: deze site geeft nu helaas nog een foutmelding.

Hieronder lees je hoe het registreren in vijf stappen in zijn werk gaat: 

 1. Je zoekt een energieadviseur via de website van Centraalregister Techniek.nl
 2. De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn.
 3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
 4. Je ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label.
 5. Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.

Vijf stappen verder uitgelegd

Stap 1: energieadviseur vinden

De officiële website om een energieadviseur te zoeken is Centraalregister Techniek.nl. Hierop staan alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Alleen adviseurs op deze website hebben die bevoegdheid. Check dus altijd even of jouw adviseur hierop staat.

Je kunt zoeken op postcode en contact opnemen via de contactgegevens van de adviseur.

Stap 2: energieadviseur komt langs

De energieadviseur bepaalt het energielabel van je woning aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:

 • Soort glas
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Soort verwarming
 • aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen en zonneboiler

Tijdens het bezoek loopt de adviseur deze kenmerken langs. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. Het is handig om documentatie van de woning, tekeningen en/of facturen bij de hand te hebben.

Stap 3: registratie

Met de opgenomen kenmerken berekent de adviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt (zoals de wind en zon). Met die berekening stelt de adviseur het label vast en registreert deze in de database EP-online.

Stap 4: afschrift

Na registratie krijg je een digitaal document (pdf) van het energielabel, met alle kenmerken van je woning. Deze kun je uitprinten en overhandigen bij de verkoop van je woning.

Op het afschrift staat ook een uitgebreide uitleg over de kenmerken en concrete verbetermogelijkheden voor de woning.

Stap 5: 10 jaar geldig

Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is. Tot 1 april 2021 kun je via Energielabelvoorwoningen.nl het afschrift van je label downloaden. Na 1 april vind je het afschrift op Mijn Overheid.

Geldigheidsduur energielabel

Energielabels blijven 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum). Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is. Ook als dit energielabel is vastgesteld via een eerdere methode.