Televisie

We zitten bijna een kwart van ons wakkere leven voor de televisie en dat vergt stroom. Het loont dus om na te denken over de aanschaf. Het energielabel op televisies maakt het kiezen van een energiezuinige televisie makkelijker.

Energielabel toegelicht

De verschillende soorten televisies zijn niet even zuinig met stroom. Lcd-led is het energiezuinigste type televisie, een plasmascherm is het minst zuinig. Lcd is ook een redelijk zuinige keuze en de ouderwetse beeldbuis is zelfs iets zuiniger dan lcd. Je bespaart dus niet per se elektriciteit als je jouw oude toestel vervangt door een plat scherm - al kan een klein lcd-led-scherm wel zuiniger zijn. Het energielabel helpt je het stroomverbruik te vergelijken.

Vanaf 1 maart 2021 nieuw energielabel

Televisies krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. Dat gaat lopen van A t/m G. De plusjes achter de A verdwijnen dus. Het nieuwe label is pas op 1 maart 2021 in de winkel te zien, maar je kunt het nu al in de doos aantreffen.

Bespaartips gebruik televisie

 1. 1

  Voor alle typen televisies geldt, ongeacht het energielabel: hoe groter het scherm, hoe hoger het energiegebruik. Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.

 2. 2

  Een prettige kijkafstand om aan te houden is minimaal vier keer zo groot als de diagonaal van het beeldscherm.

 3. 3

  Zet bij een plasmatelevisie de helderheid en het contrast van de tv lager; dat verlaagt het stroomverbruik met tientallen procenten.

 4. 4

  Analoog kijken is energiezuiniger dan digitaal: een digitale decoder verbruikt veel stroom, ook als hij op stand-by staat.

 5. 5

  Meer handige tips over energiebesparing staan op milieucentraal.nl/televisie.