Wasdroger

Zuinige wasdrogers zijn duurder, maar hebben lagere gebruikskosten. Energielabel is A+++ de energiezuinigste klasse.

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. De zuinigste warmtepompdrogers hebben energielabel A+++. Warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf, maar verdienen zich in ieder geval deels terug via de lagere energierekening. Een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft.

Energielabel toegelicht

Energielabel op wasdroger

Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het onzuinigste apparaat dat is toegestaan. Wasdrogers met energielabel C die eerder op de markt zijn gebracht, mogen nog worden verkocht. In de winkel zijn deze nog steeds verkrijgbaar.

 

Bespaartips gebruik wasdroger

De energierekening gaat omlaag, en je doet het milieu een plezier, als je niet alleen let op energielabel, maar ook tijdens het gebruik oplet. Daarom hier enkele praktische tips.

 1. 1

  Hang je was wanneer het kan aan de waslijn te drogen. Mensen met een wasdroger hangen gemiddeld veertig procent van hun was aan de lijn.

 2. 2

  Je bespaart energie als je het wasgoed goed centrifugeert op een hoger toerental, voordat het de droger ingaat. Dat kost iets meer stroom, maar het zorgt er ook voor dat de droger minder lang hoeft te drogen en dat bespaart meer. Kijk wel even op de kledinglabels: niet alle stoffen kunnen tegen het centrifugeren op een hoog toerental.

 3. 3

  Kies een automatisch programma, waarbij gemeten wordt of je was droog is. Dit programma kost minder stroom dan een programma met een vaste tijd.

 4. 4

  Meer handige tips over energiebesparing en tips voor het vervangen van jouw wasdroger, staan op milieucentraal.nl/wasdroger.

Energielabel wasdroogcombinatie

Vooral door ruimtegebrek kan het handig zijn een wasdroogcombinatie aan te schaffen. In de praktijk zijn deze machines minder zuinig dan ze op het eerste gezicht lijken. Voor wasdroogcombinaties is geen nieuw energielabel ingevoerd.

In een wasdroogcombinatie kan het wasprogramma vaak twee keer zo veel wasgoed verwerken als het droogprogramma. Hierdoor is het nodig om na één keer wassen het droogprogramma twee keer te gebruiken. In de praktijk komt het vaak voor dat de wasmachine halfvol draait, waarna het droogprogramma direct volgt. Dit is ongunstig voor het totale energiegebruik dat nodig is om alle was te wassen en drogen.

Energielabel toegelicht

De eisen voor een was-droogcombinatie zijn vergelijkbaar met die van wasmachines en wasdrogers. Het is een optelsom van de eisen voor een bepaald label wasmachine en de eisen voor eenzelfde label luchtafvoerdroger. Het label houdt dus geen rekening met de kleinere hoeveelheid wasgoed die de machine kan drogen.

Bespaartips gebruik wasdroogcombinatie

Minder stroom gebruiken is beter voor het milieu, en verlaagt jouw energierekening. Kiezen voor een apparaat met energielabel A helpt je daarbij, maar je kan ook zelf actie ondernemen, tijdens gebruik.

 1. 1

  Stop niet automatisch alle wasgoed altijd in de droger: wellicht kan je de was buiten drogen of op een waslijn ergens in huis.

 2. 2

  Centrifugeer het wasgoed op een hoger toerental als je het daarna in de droger wilt drogen. Dat kost iets meer stroom, maar bespaart nog meer energie in de droger omdat die korter hoeft te draaien. Netto dus winst. Kijk wel even op de kledinglabels: niet alle stoffen kunnen tegen het centrifugeren op een hoog toerental.

 3. 3

  Kies voor een energiezuinig programma's zoals 'strijkdroog'.

 4. 4

  Let bij aanschaf van een droger op automatische programmering; dan bepaalt de vochtigheid van de was het einde van het droogprogramma en eindigt het drogen als de was droog is (en niet pas als de tijdsduur van het programma is verlopen).

 5. 5

  Kies een droger met een capaciteit die past bij jouw behoefte. Eén droogbeurt met een volle droger kost minder energie dan twee droogbeurten met een halfvolle droger. Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger.

 6. 6

  Klik hier voor meer energiebespaartips voor de wasdroger en wasmachine