Verlichting

Door lampen met energielabel A, A+ en A++ te gebruiken, gaat jouw energierekening omlaag. Het stroomverbruik voor verlichting kan bijvoorbeeld meer dan halveren als je veelgebruikte gloeilampen en halogeenlampen vervangt door ledlampen.

Energielabel toegelicht

Gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, tl-lampen en ledlampen zijn verplicht voorzien van een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een lamp is met elektriciteit vergeleken met andere lampen. Je kunt nog oude lampen in de winkel tegenkomen die niet van een energielabel zijn voorzien. Dit geldt met name voor reflectorlampen en ledlampen.

Energielabel op lampen

Bij het huidige label is klasse A++ het zuinigst. Het label is nu van toepassing op bijna alle soorten lampen. Ook onder meer reflectorlampen, laagvolt halogeenlampen en ledlampen zijn verplicht voorzien van een energielabel. Ledlampen, spaarlampen en TL-lampen hebben de zuinigste energielabels. Halogeen- en gloeilampen de minst zuinige.

Behalve het energielabel vind je op de verpakking van een lamp onder andere ook het vermogen (in watt), de lichtopbrengst (in lumen), de levensduur (in branduren) en het aantal keren dat de lamp in- en uitgeschakeld kan worden (in schakelcycli).

Energielabel op armaturen

Armaturen worden steeds vaker verkocht met bijgeleverde lampen. Het is handig om te weten welke energieklasse deze bijgeleverde lampen hebben en ook welke lampen je zelf kan indraaien als je de armatuur eenmaal in huis hebt. Daarom is er ook voor armaturen een energielabel in het leven geroepen. Wanneer je zelf (vervangende) lampen kan indraaien, geeft het label aan over welke energieklassen deze lampen kunnen beschikken. Is een energieklasse niet mogelijk, dan is deze doorgestreept. Is er een lamp bijgeleverd, dan vind je onder het energielabel de energieklasse van deze lamp.

Steeds meer armaturen hebben ingebouwde lampen die niet vervangbaar zijn. In dit geval staat op het label aangegeven welke energieklasse deze ingebouwde lampen hebben en een melding dat ze niet vervangen kunnen worden. Een combinatie is eveneens mogelijk. Op het energielabel hiernaast gaat het om een armatuur met ingebouwde ledlampen met energieklasse A tot A++. Verder is er een lamp met energieklasse C bijgeleverd. Die is wel te vervangen. 

Bespaartips verlichting

  1. 1

    Milieu Centraal biedt veel tips voor je licht in huis. Lees meer hoe je kunt besparen op verlichting.

  2. 2

    Lastig om een goede ledlamp te vinden, die past in je huis? Kijk op milieucentraal.nl voor een handige keuzehulp.

  3. 3

    Lamp weggooien of inleveren? Gebruik de afvalscheidingswijzer