Vaatwasser

De zuinigste vaatwassers hebben het label A+++. Vaatwasmachines met label A+ klinken ook heel zuinig, maar dat zijn eigenlijk de onzuinigste vaatwassers die nog op de markt mogen worden gebracht.

Energiezuinige afwasmachines zijn bij aankoop vaak wat duurder dan minder zuinige modellen, maar in gebruik zijn ze goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. De hogere aanschafprijs verdien je dus voor een deel terug.

Energielabel toegelicht

Energielabel op vaatwasser

Label A+ is de laagste klasse die voor nieuwe apparaten is toegestaan. Een A+ vaatwasser lijkt misschien zuinig, maar dit is in feite de onzuinigste vaatwasser op de markt.

Vanaf 1 maart 2021 nieuw energielabel

Vaatwassers krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. Dat gaat lopen van A t/m G. De plusjes achter de A verdwijnen dus. Het nieuwe label is pas op 1 maart 2021 in de winkel te zien, maar je kunt het nu al in de doos aantreffen.

Bespaartips aanschaf en gebruik vaatwasser

  1. 1

    Kies bij voorkeur een standaard formaat vaatwasser. Die gaat namelijk efficiënter om met energie dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers, die op het aanrecht of onderin een keukenkastje passen, zijn in verhouding het minst zuinig.

  2. 2

    Kijk voor meer tips over energiebesparing op milieucentraal.nl/vaatwasser.