Wasmachine

De zuinigste wasmachines hebben energielabel A+++. Fabrikanten van zuinige wasmachines hanteren daarbinnen een extra indeling: A+++-10/20/30/40 en 50%. Dit zijn geen officiële categorieën.

Een wasmachine die zuinig omgaat met energie, is vaak wat duurder dan zijn onzuinige broertjes met dezelfde capaciteit. Maar in gebruik zijn zuinige wasmachines goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. De hogere aanschafprijs verdien je dus voor een deel terug.

Energielabel toegelicht

Energielabel op wasmachine

Het energielabel heeft drie klassen boven A: A+, A++ en A+++ (het zuinigst). Energieklasse A+ lijkt op het label misschien op het eerste gezicht zuinig, maar dit is momenteel de onzuinigste klasse bij wasmachines: volgens de regels van de Europese Unie moeten alle nieuwe wasmachines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder op de markt kwamen met een A- of B-label mogen wel nog verkocht worden.

De indeling van het nieuwe energielabel is nu alweer ingehaald door de techniek: binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Fabrikanten van zuinige wasmachines hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++: A+++-10/20/30/40 en 50%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar het energiegebruik is wel bepaald volgens de voorgeschreven meetmethoden van het energielabel. Ze worden niet door alle (web)winkels gebruikt.

Vanaf 1 maart 2021 nieuw energielabel

Wasmachines krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. Dat gaat lopen van A t/m G. De plusjes achter de A en de '- zoveel procent' verdwijnen dus. Het nieuwe label is pas op 1 maart 2021 in de winkel te zien, maar je kunt het nu al in de doos aantreffen.

Bespaartips gebruik wasmachine

Energie besparen is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt je ook geld op de energierekening.

 1. 1

  Als het om gebruik van de wasmachine gaat, kan je vooral energie besparen door te letten op de temperatuur waarop je wast. De meeste wasmiddelen werken goed vanaf 30 graden, speciale wasmiddelen zelfs op 15 graden.

 2. 2

  Kies voor het ecoprogramma of ecostand in plaats van een gewoon programma.

 3. 3

  Laad de trommel zo vol mogelijk. Per kilo wasgoed is het energiegebruik dan lager, zelfs als de wasmachine een beladingssensor heeft.

 4. 4

  Maak je gebruik van een droger om de was te drogen, stel dan de wasmachine in op een hoger toerental. Hoe hoger het toerental, des te droger de was na het centrifugeren is. Een hoger toerental kost een beetje extra stroom, maar bespaart meer op energie in de droger - netto dus winst. Kijk wel even op de kledinglabels: niet alle stoffen kunnen tegen het centrifugeren op een hoog toerental.

 5. 5

  Droog je de was aan de lijn of aan een rekje, centrifugeer dan op een laag toerental. Dit scheelt in stroomgebruik van de wasmachine.

 6. 6

  Meer tips om energie(kosten) te besparen staan op milieucentraal.nl/wasmachine.