Wat betekent het energielabel op apparaten?
Het energielabel is een verplicht informatielabel van de Europese Unie. In de (web)winkel krijg je met de letters A tot G en met kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van koelkasten en vriezers, vaatwassers, wasdroogcombinaties, wasmachines en televisies. Bij sommige apparaten (bijvoorbeeld ovens, wasdrogers en airco’s) kunnen er ook plusjes achter de A staan: A+++ is dan vaak het zuinigste label.
Behalve de letter en de kleur staat er nog meer informatie op het label, bijvoorbeeld over het stroomverbruik, waterverbruik, de grootte van het apparaat en hoeveel geluid het maakt. Daarmee kan je verschillende modellen nog beter met elkaar vergelijken.
Sinds 1 maart 2021 nieuw energielabel
Koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en televisies hebben vanaf 1 maart 2021 een energielabel dat loopt van A tot en met G. Deze apparaten hebben dus geen plusjes meer achter de A. Het nieuwe label is vanaf 1 maart 2021 in de winkel te zien: (web)winkels hebben een paar weken de tijd om de oude labels te vervangen.
Waarom een nieuw label?
Apparaten worden steeds zuiniger. Daardoor kwamen er steeds vaker plusjes achter de A te staan: hoe meer plusjes, hoe zuiniger het apparaat. Veel apparaten hadden al A+++-modellen. Maar al die plusjes waren voor veel mensen onduidelijk. Daarom heeft de Europese Unie besloten om het label weer van A tot en met G te laten lopen. Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label zaten veel apparaten al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label kunnen fabrikanten het goed laten zien als hun apparaten nóg zuiniger worden.
Vanaf 1 maart 2021 geldt het nieuwe label voor: koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en beeldschermen. Voor lampen gaat het op 1 september 2021 in. Andere apparaten - bijvoorbeeld airco’s, ovens en wasdrogers - volgen later. Die apparaten houden voorlopig dus nog het label met de plusjes.
Tot december 2021 nog in de winkel
In de winkel kon je tot december 2021 nog koelkasten, vriezers, wasmachines, vaatwassers en televisies met het oude energielabel (met plusjes) tegenkomen. Het oude label is namelijk nog toegestaan op apparaten die voor 1 november 2020 op de markt zijn gekomen maar die na die datum niet meer nieuw worden gemaakt. Die modellen verdwijnen vanzelf van de markt en daarom hoeft de fabrikant daarvoor geen nieuw label te maken.
Hoe komt een apparaat aan een energielabel?
In wetgeving van de Europese Unie staat welke informatie op het energielabel moet staan, bijvoorbeeld over stroomverbruik en waterverbruik. Om die gegevens te verkrijgen, doet de fabrikant bepaalde standaard metingen. Daarmee zijn verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Zo wordt bij wasmachines altijd gemeten hoeveel energie het apparaat gebruikt tijdens wasbeurten met het eco 40-60 programma met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel (daar wordt een gemiddelde van genomen).
De fabrikant voert de metingen zelf uit en zet de informatie op het energielabel. Het label wordt meegeleverd in de doos van het apparaat. De winkelier moet het label ook op het apparaat plakken, in de webshop moet het bij de gegevens staan.
Meer weten? Check de QR-code
Op nieuwe energielabels staat ook een QR-code. Als je die scant, kom je op een website waar je nog meer informatie over het apparaat kan vinden.
Controle op energielabels apparaten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of het energielabel klopt: ze voert controles uit waarbij ze kijkt of het etiket in de winkel op de juiste manier wordt getoond. Ook doet de NVWA tests om te controleren of de waarden die de fabrikant heeft opgegeven en die op het etiket staan, kloppen.
Ook apparaten zonder energielabel
Niet alle elektrische apparaten hebben een energielabel: kookplaten, decoders en computers bijvoorbeeld niet. Dat wil niet zeggen dat die apparaten niet zuinig hoeven te zijn. De Europese Unie heeft steeds strengere eisen voor energiezuinigheid (het ‘eco-design’). Daardoor zijn heel veel soorten apparaten de afgelopen jaren flink zuiniger geworden. Maar een energielabel heeft niet bij alle apparaten evenveel zin, bijvoorbeeld als er voor de consument niet zo veel te kiezen valt.
Het is wel slim om ook bij apparaten zonder label te letten op elektriciteitsverbruik (bij aankoop en eenmaal thuis), want ook met deze apparaten kun je elektriciteit besparen.
Meer praktische tips om elektriciteit te besparen bij heel veel verschillende apparaten, staan op milieucentraal.nl/apparaten.
Andere labels over energieverbruik
Behalve het Europese energielabel zijn er nog andere labels die iets zeggen over energieverbruik van apparaten, bijvoorbeeld het Amerikaanse Energy Star, het EU Ecolabel en het Zweedse TCO Certified.
Meer informatie
- Ben je geschrokken van je energierekening? Ga naar www.bespaartest.nl! Met eenvoudige bespaartips, bespaar je tot honderden euro's op je energierekening.
- Wil je veel meer weten over het energielabel en het ecodesign? Kijk op de website van de Europese Unie (Engelstalig).