Ventilatie-unit

Vanaf 2016 hebben nieuwe ventilatie-units een verplicht energielabel om aan te geven hoe efficiënt ze met energie omgaan.

De verplichting geldt voor ventilatie-units die bestemd zijn voor luchtverversing in woningen. Dat zijn alle units voor mechanische ventilatie en voor balansventilatie, dus zowel lokale units in één ruimte als centrale units voor ventilatie van de hele woning. De verplichting geldt niet voor kleine ventilatoren zoals losse toilet- en badkamerventilatoren, tafelventilatoren en plafondventilatoren.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Afbeelding energielabel ventilatie-unit. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel?

De volgende informatie staat op het energielabel:

  • energie-efficiëntieklasse. Dit is aangeduid met de letters A+ tot en met G. A+ is het meest energiezuinig (donkergroen), G het minst (rood). Sinds 1 januari 2018 moeten ventilatie-units die nieuw op de markt komen tenminste label E hebben. Het label van een unit wordt bepaald aan de hand van het jaarlijkse energieverbruik van de ventilator, de warmte die eventuele warmteterugwinning van de unit oplevert en (eventueel) de warmte die nodig is om de unit te ontdooien als het vriest.
    Units voor balansventilatie met warmteterugwinning kunnen label A+ krijgen, units voor mechanische ventilatie komen waarschijnlijk niet verder dan label B.
  • Geluidsniveau in decibel.
  • Maximale capaciteit in hoeveelheid luchtverversing in m3 per uur.

Ventilatie-units die voor 2016 op de markt zijn gekomen hoeven geen energielabel te hebben.

Tips voor ventileren

Ventileren is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar is geen verspilling van energie. Met de volgende tips verbeter je de ventilatie in huis.

  1. 01

    Onderhoud je ventilatiesysteem goed. Maak roosters een keer per jaar schoon met een sopje (losse onderdelen) en de stofzuiger (binnenwerk).

  2. 02

    Ventielen kun je loshalen en met een sopje schoonmaken. Zet elk ventiel op dezelfde plaats terug; handig is om er met een stift een merkje op te zetten (woonkamer, slaapkamer enz).

  3. 03

    Laat de ventilatie-unit zelf eens in de 2 jaar onderhouden. Dit kun je niet zelf.

  4. 04

    Laat het hele systeem eens in de 4 jaar controleren en opnieuw inregelen.

  5. 05

    Winddrukgeregelde roosters zorgen ervoor dat er niet te veel lucht binnenkomt als het hard waait. Dat scheelt in je stookkosten en is comfortabeler.

  6. 06

    Kijk of je kunt kiezen voor een gelijkstroomventilator (in plaats van wisselstroom). Die zijn zuiniger.

  7. 07

    Een vraaggestuurd systeem regelt precies waar ventilatie nodig is en is daardoor zuiniger.

  8. 08

    Meer tips vind je op de website van Milieu Centraal op de pagina's over mechanische ventilatie en balansventilatie.