Verlichting

Het energielabel voor lampen loopt vanaf 1 september 2021 van A tot G. De zuinigste lampen hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Tot 1 maart 2023 kan je in de (web)winkel ook nog lampen tegenkomen met energielabel A+ en A++ (het oude energielabel). Verpakkingen met dit oude energielabel mogen nog tot 1 maart 2023 worden verkocht.

Het energielabel laat zien hoe zuinig een ledlamp, tl-buis of spaarlamp omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1000 branduren. Daarmee kan je verschillende lampen goed vergelijken, en zie je bijvoorbeeld dat een lamp van 6 Watt meer energie verbruikt dan een lamp van 4 Watt.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Afbeelding energielabel verlichting. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Energielabel op 1 september 2021 vernieuwd

Vanaf 1 september 2021 is er een nieuw energielabel voor lampen. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot en met G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige.

Tot 1 september 2021 liep het label van A++ tot en met E (minst zuinig). Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen. Dat betekent niet dat lampen nu minder zuinig zijn geworden. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+ of A++.

Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label zaten heel veel lampen al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere lampen. 

Het label in de winkel

(Web)winkels mogen tot 1 maart 2023 nog lampen met het oude energielabel verkopen. Het is namelijk veel werk (en in verhouding erg duur) om alle oude verpakkingen te vervangen door nieuwe. De oude voorraad mag dus nog verkocht worden.

Daardoor kan je tot maart 2023 allebei de verpakkingen tegenkomen: met het oude energielabel én met het nieuwe energielabel. Dat kan verwarrend zijn: hoe weet je nou of je met het oude of het nieuwe label te maken hebt?

Oud of nieuw label?

  • Staat er een QR-code op het label? Dan heb je met het nieuwe energielabel te maken.
  • Het nieuwe label loopt van A tot G. Als je deze schaal op de verpakking ziet staan, heb je dus met het nieuwe label te maken. Een lamp met label B of C is dan een zuinige keuze: dat zijn op dit moment de zuinigste lampen die er zijn.
  • Het oude label loopt van A++ tot E. Zie je deze schaal op de verpakking staan, dan heb je dus met het oude label te maken. Een lamp met label A++ is dan een zuinige keuze.

Let bij beide labels ook op het elektriciteitsverbruik: dit staat op het label vermeld als kWh/1000 uur.

Doordat de oude voorraad op raakt, liggen er na verloop van tijd steeds minder verpakkingen met een oud label in de winkel.

Nieuw: QR-code met meer informatie

Op het nieuwe energielabel staat een QR-code: als je die scant, komt je op een website van de EU met meer informatie over de lamp.

Energielabel op lampen

De meeste lampen moeten een energielabel hebben. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een lamp is vergeleken met andere lampen. Het label geldt voor bijna alle soorten LED-lampen, TL-lampen en spaarlampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn niet of nauwelijks meer te koop, al kun je nog wel wat oude halogeenlampen tegenkomen in de winkel.

De meest verkochte LED-lampen met warmwit licht hebben het nieuwe energielabel B, C of D. Dit komt ongeveer overeen met A+ of A++ label op het oude energielabel.

Behalve het energielabel vind je op de verpakking van een lamp ook het vermogen (in Watt), de lichtopbrengst (in lumen), de levensduur (in branduren), of de lamp dimbaar is (let op: dit werkt alleen met elektronische dimmer) en het aantal keren dat de lamp in- en uitgeschakeld kan worden (schakelcycli).

Energielabel op armaturen

Het energielabel op armaturen is op 25 december 2019 afgeschaft. Je kan de energielabels nog wel tegenkomen op oude voorraden in de (web)winkel. 

Een armatuur is de hele lamp, dus alles wat om 'het peertje' heen zit: bijvoorbeeld een hanglamp, schemerlamp of plafondlamp.

Bespaartips verlichting

  1. 01

    Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Vervang ze door ledlampen, die verbruiken 90 procent minder stroom dan een gloeilamp en 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp.

  2. 02

    Milieu Centraal biedt veel tips voor je licht in huis. Lees hoe je kunt besparen op verlichting.

  3. 03

    Lastig om een goede ledlamp te vinden, die past in je huis? Kijk op milieucentraal.nl voor een handige keuzehulp.

  4. 04

    Lamp weggooien of inleveren? Gebruik de Afvalscheidingswijzer.