Wasmachine

Het energielabel voor wasmachines loopt van A tot G. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de wasmachine omgaat met energie. Behalve de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 100 wasbeurten. Daarmee kan je verschillende modellen goed vergelijken. Verder vind je op het label informatie op over de trommelinhoud, het waterverbruik en het geluid bij centrifugeren.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Afbeelding energielabel wasmachine. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Vernieuwd energielabel

Het energielabel voor wasmachines is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). Vóór 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot en met D. Achter de plusjes stond soms ook nog de toevoeging -10/20/30/40/50%. De plusjes en toevoeging zijn nu verdwenen: die zorgden namelijk voor veel verwarring. Bovendien zaten heel veel machines al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere apparaten.

Wat nu een label C is, is ongeveer te vergelijken met wat voorheen een A+++ -20% was. Wat nu label F is, is te vergelijken met wat voorheen A+ of A++ was.

Ecoprogramma bepaalt energielabel

Het energielabel voor wasmachines wordt gebaseerd op het energieverbruik van het eco 40-60 programma: hoeveel energie verbruikt de machine bij een wasbeurt met dat programma? Dit programma is geschikt voor alle was die volgens het etiket op 40 of 60 graden gewassen kan worden. De temperatuur komt namelijk niet boven de 40 graden, maar de was wordt toch schoon door de langere wasduur.

Het energielabel zegt niets over het energieverbruik van andere programma’s. Met het eco 40-60 programma zit je altijd goed, maar er zijn misschien ook nog andere zuinige programma’s. Was je vaak op hogere of lagere temperaturen, of draai je vaak korte wasjes? Kijk dan in de handleiding wat het energieverbruik van die programma’s is.

Meer over het energielabel

Lees verder Wil je wat meer weten over het energielabel, bijvoorbeeld hoe het wordt vastgesteld? Kijk op Energielabel op apparaten. Energielabel op apparaten

Duurder in de winkel maar goedkoper in gebruik

Een hele zuinige wasmachine is in de winkel vaak duurder dan een minder zuinig apparaat. Maar in gebruik zijn zuinige wasmachines goedkoper omdat ze minder stroom gebruiken. Bedenk dat een wasmachine lang mee gaat: zo'n 15 jaar. De hogere prijs in de winkel verdien je dus deels of zelfs helemaal terug.

Tips als je een wasmachine koopt

  1. 01

    Groot is niet altijd beter. Veel mensen kopen een grote machine en laden die vervolgens niet helemaal vol. Je kan beter een iets kleinere trommel nemen en die met een volle lading draaien: dat is zuiniger en wast zelfs beter

  2. 02

    Let niet alleen op het energielabel, maar ook op het stroomverbruik per 100 wasbeurten. Daarmee kan je wasmachines van verschillende grootte beter vergelijken.

  3. 03

    Het energielabel is vastgesteld met het eco 40-60 programma. Dat programma is geschikt voor alle was die je volgens het etiket op 40 of 60 graden mag wassen. Maar er kunnen meer programma’s met een laag energieverbruik zijn. Kijk daarvoor in de handleiding.

  4. 04

    Wassen op 20 of 30 graden is vaak nog zuiniger dan het eco 40-60 programma. Kleding die niet zo vuil is wordt op deze lagere temperatuur net zo goed schoon. Check het energieverbruik van deze programma's in de handleiding.

  5. 05

    Meer tips om de wasmachine zuinig te gebruiken en energie te besparen vind je op milieucentraal.nl/wasmachine.