Energielabel uitgelegd

Je kunt hieronder een voorbeeld van een energielabel bekijken. Ook vind je uitleg bij de verschillende onderdelen.
Voorbeeld energielabel
Bovenaan het energielabel vind je de labelletter van jouw woning. Bij het berekenen hiervan kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie van jouw woning. Op de voorpagina van het energielabel vind je een korte samenvatting bij de verschillende onderdelen die bepalen hoe energiezuinig jouw woning is. Hieronder zie je een voorbeeld van een woning met energielabel C (versie vanaf 4 april 2024).

Voorbeeld van Energielabel van woning met label C (versie vanaf 4 april 2024)
Bovenaan de afbeelding staat: Deze woning heeft energielabel C. Daaronder staat een balk met kleuren en letters. Links staat G in een rood vlakje, rechts A+++ in een donkergroen vlakje. De letter C staat in een lichtgroen vlakje en is uitgelicht. Eronder staat de scores voor isolatie en installaties:
Tabel isolatie
Isolatie | Score |
---|---|
Gevels | +/- |
Gevelpanelen | niet van toepassing |
Daken | +/- |
Vloeren | +/- |
Ramen | +/- |
Buitendeuren | - |
Tabel installaties
Installatie | Soort | Advies |
---|---|---|
Verwarming | HR-107 ketel | Verbeteradvies |
Warm water | Combiketel | Verbeteradvies |
Zonneboiler | Geen zonneboiler | Verbeteradvies |
Ventilatie | Natuurlijke toevoer met mechanische afzuiging | Verbeteradvies |
Koeling | Geen koeling | (geen) |
Zonnepanelen | Geen zonnepanelen | Verbeteradvies |
Deze woning wordt verwarmd via een aardgasaansluiting. Warmtebehoefte in de wintermaanden: gemiddeld. Risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden: hoog. Aandeel hernieuwbare energie: 0,0%.
Dit vind je op het energielabel
Isolatie
Hoe goed zijn de bouwdelen van jouw woning geïsoleerd?
Scoort jouw woning een min op 1 van de onderdelen? Dan kun je daar het beste meteen beginnen met isoleren. Daar is namelijk veel winst te behalen. Maar kijk ook naar de onderdelen die al wel een +/- of + scoren, want ook daar zijn nog verbeteringen mogelijk. Verbeter je de isolatie van jouw woning? Dan levert dat je een lagere energierekening op én een comfortabelere woning.
Is de isolatie goed genoeg?
Op het energielabel staat ook een doel voor de totaalscore voor de isolatie en ventilatie van je woning, de 'standaard voor isolatie'. Haalt je woning deze standaard, dan is die geschikt voor verwarming zonder aardgas, zoals met een warmtepomp of lage temperatuur warmtenet. Lees hierover meer op www.verbeterjehuis.nl.
Installaties
Welke installaties gebruik je voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling?
- Heb jij een installatie voor verwarming en warm water waarmee je geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan zie je dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoef je jouw woning op dat punt niet te verbeteren. Heb je nog wel installaties op aardgas? Die kun je beter vervangen door een installatie op hernieuwbare energie.
- Hoe beter de isolatie en hoe meer de naden en kieren in je woning dichtgemaakt zijn, hoe belangrijker ventilatie wordt. Want als er geen verse lucht meer binnenkomt via naden en kieren, dan moet je dat op een andere manier regelen. Zo houd je de lucht in jouw woning gezond. Bij punt 10 zie je terug welke ventilatie installatie jouw woning heeft en of hier verbetering is aanbevolen. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning en vraagsturing gaan slim om met energie.
- Gebruik je in jouw huis een airco of een ander mechanisch koelsysteem? Dan is daar relatief veel energie voor nodig. Beter is het om te investeren in energiezuinige manieren om je huis koel te houden.
Aardgasaansluiting
Hier lees je of voor de verwarming van jouw woning nog gebruik wordt gemaakt van een aardgasaansluiting. Verwarming op basis van fossiele energie veroorzaakt veel CO2-uitstoot en daar wil Nederland vanaf. Gebruikt jouw woning nog aardgas, bereid je dan voor op de overgang naar hernieuwbare energie.
Warmtebehoefte wintermaanden
Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om het ’s winters warm te krijgen en houden. Heeft jouw woning een hoge warmtebehoefte, dan is er veel energie nodig voor verwarming. Heeft jouw woning juist een lage warmtebehoefte, dan is er weinig energie nodig voor verwarming.
Risico op hoge binnentemperaturen in de zomer
Warmere zomers maken we steeds vaker mee, waardoor het risico op hoge binnentemperaturen toeneemt. Met buitenzonwering en betere dakisolatie houd je je woning in de zomer lekker koel.
Aandeel hernieuwbare energie
Energie uit fossiele brandstoffen zorgt voor veel CO2-uitstoot en dat is slecht voor het klimaat. Hernieuwbare energie wordt gehaald uit zon, biomassa, lucht of de bodem. Hoe meer hernieuwbare energie je zelf opwekt, hoe lager je aandeel fossiele energie en daarmee hoe beter je energielabel.
Over deze woning en Opnamedetails
Onderaan de voorpagina van jouw energielabel vind je ten slotte details over jouw woning en over de energieadviseur die het energielabel heeft geregistreerd.
Beter energielabel? Lagere energierekening
Na de korte samenvatting op de voorpagina, lees je op de tweede pagina een toelichting op het energielabel én krijg je een indicatie van je energierekening. Deze indicatie is gebaseerd op gemiddelde cijfers voor hetzelfde soort woningen als die van jou. Daarbij is gekeken naar het totale energieverbruik. Dat betekent het verbruik voor verwarming, warm water en koeling van je woning, maar ook voor apparaten zoals de koelkast, tv en verlichting. Niet iedereen leeft even zuinig, dus daarom zie je hier ook een verdeling in laag, gemiddeld en hoog energieverbruik.
Ga jij je huis verduurzamen en krijg je een beter energielabel? Dan zie je hier hoe jouw energierekening daardoor kan dalen. Verander jij je gedrag en ga je van een hoog naar gemiddeld of zelfs laag energieverbruik? Bijvoorbeeld door korter te douchen? Of door oude apparaten te vervangen door energiezuinige opvolgers? Dan zie je ook wat voor effect dat kan hebben op je energierekening.
Hier kun je verbeteren
Verderop in het energielabel vind je een meer uitgebreide uitleg per bouwdeel en installatie in jouw woning. Je leest waarom dat onderdeel belangrijk is voor de energiezuinigheid van jouw huis, hoe jouw woning op het betreffende onderdeel scoort en wat je nog kunt verbeteren. Wil je weten waar je het beste kunt beginnen, hoeveel het ongeveer gaat kosten en hoeveel subsidie je zou kunnen krijgen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl.
Herlabelen
Heb je een aantal onderdelen van je woning energiezuiniger gemaakt? Dan kun je je energielabel aanpassen. We noemen dat herlabelen. Zo blijft je energielabel actueel en klopt de energieprestatie van je woning met wat er op papier staat. Als je woning een beter energielabel heeft, stijgt de waarde van je huis. Herlabelen kan dus slim zijn als je bijvoorbeeld je huis wilt verkopen of verhuren. Of als je een nieuwe lening aan wilt gaan of gebruik wilt maken van subsidies.
Heb je een energielabel dat na 1 januari 2021 is vastgesteld? Dan kun je herlabelen door je energieadviseur te vragen om verbeteringen die je hebt aangebracht aan de energieprestatie van je woning mee te nemen in het energielabel. Als je energieadviseur eerder wel bij je woning langs is geweest om het energielabel op te nemen, is dat nu niet per se nodig. Hierdoor maak je minder kosten.
Wil je je woning herlabelen zonder bezoek van de energieadviseur? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:
- Je kunt herlabelen tot 24 maanden na de oorspronkelijke opnamedatum van je energielabel.
- De geldigheidsduur van het oorspronkelijke energielabel (10 jaar) wijzigt niet. De opnamedatum blijft dus hetzelfde.
- De certificaathouder, oftewel de energieadviseur die je oorspronkelijke (complete) energielabel heeft opgenomen en geregistreerd, voert de opname en registratie op afstand uit. Deze certificaathouder is en blijft verantwoordelijk voor de hele opname van de woning, inclusief het herlabelen.
- De certificaathouder herlabelt de energieprestatie van de woning op basis van de methode (met bijbehorende officiële software) die tijdens de oorspronkelijke registratie is gebruikt. Tussentijdse releases van de software worden wel meegenomen.
- Herlabelen kan alleen voor de maatregelclusters ‘één-op-één wijzigingen’. Dit zijn wijzigingen waarbij je de energieprestatie van bestaande onderdelen in huis verbetert. Zoals: A) Het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas of B) Het vervangen van een oude cv-ketel door een HR-ketel (zonder verdere aanpassing van het verwarmingssysteem)
- Daarnaast is herlabelen mogelijk voor maatregelen waarbij je de energieprestatie van je huis verbetert door de indeling aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan: A) Het plaatsen van een pui waar eerst een kleiner raam zat, B) Het vervangen van glas door een dicht paneel, C) Het verplaatsen van de warmwaterkraan (door bijvoorbeeld verplaatsing van de keuken), D) Het aanbrengen van zonwering, E) Het vervangen van radiatoren door vloerverwarming
- Herlabelen kan niet voor maatregelen waarbij je de vorm van je huis verandert. Denk bijvoorbeeld aan: A) Een aanbouw, B) Het plaatsen van een dakkapel, C) Een aangrenzende bergruimte die door na-isolatie bij een woning wordt betrokken, D) Het installeren van een airco op de slaapkamer(s) waardoor een woning in meerdere thermische zones moet worden opgedeeld. De vakbekwame energieadviseur stelt dit vast.
- Herlabel-registraties worden net als oorspronkelijke energielabels gecontroleerd. De kwaliteitscontrole is dus gelijk aan die van het oorspronkelijke energielabel
Anderen keken ook naar
Zoek je energielabel
Welk energielabel heeft jouw (beoogde) huis? Check hier het energielabel van je huidige of toekomstige huis.
Veelgestelde vragen energielabel woningen
Vragen over de registratie van een label en uitzonderingen? Of wil je weten hoe je een betrouwbare adviseur vindt? Je vindt de antwoorden hier.
Energielabel woningen
Het energielabel laat je zien hoe zuinig een huis is, en wat je kunt doen om het comfortabeler en energiezuiniger te maken. Bekijk het voorbeeld!