Energielabel voor recreatiewoningen
De meeste vakantiehuisjes in Nederland hebben nog geen energielabel. Als er nog geen label is en je wilt de vakantiewoning (permanent) verhuren of verkopen, neem dan contact op met een energieadviseur om een label te laten vaststellen. Een geldig energielabel is dan namelijk verplicht. Ook ben je verplicht om in alle advertenties (ook op social media) de energielabelklasse te vermelden, dat is de letter (A++++ t/m G) die te zien is op het label. Die verplichtingen heb je ook bij verkoop van je vakantiehuisje. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je een boete krijgt.
Heeft jouw vakantiewoning een energielabel?
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zien of er een energielabel is voor jouw vakantiewoning:
- Heeft jouw vakantiewoning een eigen adres en postcode? Dan kun je op Zoek mijn energielabel checken of de vakantiewoning een energielabel heeft. Als je eigenaar van de vakantiewoning bent en er is al een energielabel, dan vind je dat ook in Mijnoverheid onder het kopje Wonen op de tegel Energielabel.
- Heeft jouw vakantiewoning geen eigen adres en postcode, bijvoorbeeld omdat het onderdeel is van een vakantiepark? Dan kun je op ep-online zoeken op het adres van het vakantiepark. Daar kun je dan bij de detailaanduidingen onder het hoofdgebouw alle vakantiewoningen met de energielabels vinden.
Hebben deze beide opties niks opgeleverd, dan kun je ervan uit gaan dat er nog geen geldig energielabel is voor de woning.
Uitzonderingen
Er zijn een paar uitzonderingen, waarbij het energielabel voor een recreatiewoning niet verplicht is. Die uitzonderingen zijn:
- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Vrijstaande woningen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.
- Vrijstaande gebouwen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een kleine speelruimte op een vakantiepark.
- Woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Bijvoorbeeld recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet gebruikt worden.
- Tijdelijke gebouwen die hoogstens 2 jaar worden gebruikt.
- Gebouwen zonder installaties om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie. Bijvoorbeeld een schuur of trekkershut groter dan 50m2 zonder installaties.
Vraag het energielabel op tijd aan
Heeft jouw recreatiewoning nog geen energielabel en heb je die wel nodig? Zorg dan dat je op tijd start met de aanvraag. Hiervoor zoek je naar een energieadviseur die bij jouw vakantiehuis langs kan komen om het energielabel vast te stellen. Dit proces verloopt hetzelfde als wanneer je een woonhuis verkoopt. Lees er meer over op de pagina voor verkopers.
Anderen keken ook naar
Zoek je energielabel
Welk energielabel heeft jouw (beoogde) huis? Check hier het energielabel van je huidige of toekomstige huis.
Energielabel uitgelegd
Je krijgt het energielabel van de energieadviseur die de kenmerken van jouw woning heeft opgenomen. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is.
Veelgestelde vragen energielabel woningen
Vragen over de registratie van een label en uitzonderingen? Of wil je weten hoe je een betrouwbare adviseur vindt? Je vindt de antwoorden hier.