Energielabel woningen
Als koper of huurder heb je recht op een energielabel. De verkoper of verhuurder is dus verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning, ook voor een recreatiewoning. Is dat energielabel er niet, dan riskeer je als verkoper of verhuurder een boete.
Informatie voor verkopers
Ga je je huis verkopen? Ontdek hoe je op tijd een energielabel aanvraagt en registreert.
Informatie voor kopers
Ben je op zoek naar een koophuis? Ontdek wat je als koper aan het energielabel hebt.
Informatie voor verhuurders
Wanneer heb je als verhuurder een energielabel nodig?
Informatie voor huurders
Wat heb je als huurder aan het energielabel?
-
Benieuwd naar het energielabel van je huis? Kijk op Zoek je energielabel.
-
Heb je geen label of is het verlopen? Lees hoe je een label kunt registreren.
Waarom een energielabel?
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of -onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Daarbij hoef je aan een woning met een goed energielabel ook minder te investeren in verduurzaming. Vanaf 1 januari 2024 kun je ook een hogere hypotheek krijgen voor een woning met een goed energielabel. Ook kun je meer lenen om een woning met een slecht label te verduurzamen.
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd. Het energielabel is een document (.pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.
Gratis advies: hoe maak je je huis energiezuiniger
Heeft jouw woning nog niet zo'n goed energielabel en wil je weten wat je kunt doen om dat te verbeteren? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op verbeterjehuis.nl.
De voordelen van een huis met een goed energielabel zijn:
- Een warmer, prettiger en comfortabeler huis
- Lagere energierekening
- Minder CO2-uitstoot, dus beter voor het klimaat
- Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd
- Hogere hypotheek mogelijk
Energielabel en het energieverbruik in de praktijk
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van je gedrag: hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.
Anderen keken ook naar
Kopers en energielabel
Vraagprijs, ligging, grootte: bij het kopen van een huis spelen veel dingen mee. Maar houd je ook rekening met het energielabel van het huis? Dat laat direct zien of een huis energiezuinig of -onzuinig is.
Verkopers en energielabel
Ga je je huis of vakantiehuis verkopen? Dan ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen. Heeft jouw huis nog geen label? Lees hoe je die registreert.
Huurders en energielabel
Ga je verhuizen naar een huurwoning? Dan heb je recht op een energielabel van de verhuurder. Waar moet je allemaal op letten?