Veelgestelde vragen energielabel woningen
Algemene vragen
Hieronder vind je veelgestelde vragen over het energielabel voor woningen.
Je kunt je energielabel opzoeken op Zoek je energielabel. Bij het resultaat staat vermeld hoe lang het label nog geldig is. Ben je eigenaar van de woning waarin je woont of ben je huurder en sta je officieel ingeschreven op het adres van jouw huurwoning? Dan kun je het energielabel vinden en downloaden op MijnOverheid. Je vindt het label onder het kopje Wonen op de tegel Energielabel. Heeft de woning een energielabel dat is geregistreerd vóór 2015? Dan vind je in MijnOverheid alleen de energielabelletter, omdat de achterliggende afschriften niet in de database worden bewaard.
Ben je woningeigenaar en heeft jouw huis nog geen energielabel? Bekijk hoe je een label kunt aanvragen. Voorlopige energielabels worden sinds 2021 niet meer getoond.
Vanaf 1 januari 2021 is de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderd.
De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider is. Vóór 2021 kon je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand werd vastgesteld door een erkend deskundige.
Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.
Heb je een geregistreerd energielabel van vóór 2021 voor je huis (of gebouw)? Dat blijft gewoon 10 jaar geldig. De einddatum staat op het energielabel.
Ja, het energielabel geeft de koper inzicht in de energiezuinigheid en energieprestatie van de woning. De koper kan op die manier verschillende woningen met elkaar vergelijken.
De kenmerken van je huis zijn niet openbaar, het is dus voor derden niet zichtbaar op welke kenmerken je label is gebaseerd.
Als verkoper moet je bij de overdracht een geldig energielabel voor de woning hebben en de pdf aan de koper geven. Doe je dat niet, dan krijg je een brief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan in die brief een boete opleggen. Je kunt niet achteraf nog een energielabel laten registreren.
Ook als verhuurder ben je verplicht om een geldig energielabel te laten registreren en de pdf hiervan aan de huurder te geven. Doe je dat niet, dan kan de ILT je een brief sturen. Daarin staat dat je binnen 4 weken je alsnog een energielabel moet laten registreren. Doe je dat niet (of te laat) dat moet je een boete (dwangsom) betalen.
Lees meer over de boete en dwangsom bij de Veelgestelde vragen over de controle en boete.
De manier waarop het energielabel wordt vastgesteld, is op 1 januari 2021 veranderd. Alle woningen hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Dit label was een inschatting van het energielabel dat de woning waarschijnlijk zou krijgen. Daarvoor werd een methode gebruikt die nu is verouderd. Het voorlopige label kan daardoor een verkeerd beeld geven van de woning. Daarom is besloten om dit label niet meer te tonen.
Dat is afhankelijk van de registratiedatum van het energielabel van de woning. Vanaf 1 januari 2021 is er namelijk een nieuwe manier om het energielabel vast te stellen.
Is de registratiedatum van het energielabel van jouw woning 31 december 2020 of eerder? Dan is jouw energielabel nog vastgesteld op basis van de oude methode. Omdat die methode nu niet meer bestaat, is het ook niet mogelijk om hiertegen in beroep te gaan. Wijziging van het energielabel van jouw woning is dan alleen mogelijk door een nieuw energielabel aan te vragen.
Is jouw energielabel al op de nieuwe manier vastgesteld en dus geregistreerd op of na 1 januari 2021? Neem dan eerst contact op met de energieadviseur en leg uit waarom je het er niet mee eens bent. Misschien wil de energieadviseur de gegevens wijzigen of nog een keer komen kijken.
Komen jullie er samen niet uit?
Dan kan je contact opnemen met de certificaathouder die het energielabel heeft geregistreerd. De naam van de certificaathouder staat op het energielabel.
Kom je er ook niet uit met de certificaathouder?
Dan kan je contact opnemen met de certificerende instelling die de certificaathouder controleert. Ook die naam vind je op het energielabel.
Ben je huurder van de woning?
Dan moet je contact opnemen met de verhuurder als je het niet eens bent met het energielabel. De verhuurder kan het proberen te regelen met de certificaathouder. Onderneemt de verhuurder geen of te weinig actie? Dan kan je een procedure starten bij de Huurcommissie.
Meer uitleg over klacht of procedure
Wil je meer uitleg over het indienen van een klacht of de procedure, neem dan contact op met de Helpdesk Energielabel. Er zitten op maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur medewerkers klaar om je vragen te beantwoorden. De helpdesk is per mail bereikbaar via [email protected] of telefonisch via 0800-0808.
De letters A++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig je woning is vergeleken met andere soortgelijke woningen. Heb je een woning met energielabel A++++ (groen) dan heb je een zeer zuinige woning. Label G (rood) geeft aan dat het huis zeer onzuinig is in vergelijking met soortgelijke huizen.
Wil je je woning verbeteren met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen? Kijk op verbeterjehuis.nl voor de mogelijkheden in jouw situatie.
Energiebesparende maatregelen zorgen voor meer wooncomfort, een lagere energierekening en zijn beter voor het milieu. Ook wordt je woning comfortabeler en stijgt de verkoopwaarde. Zeker als je al verbouwplannen hebt, loont het om energiebesparende maatregelen te nemen.
Nee, deze woningen krijgen geen apart label. Energieleverende gebouwen vallen in de hoogste A++++klasse van het label.
Er zijn 2 mogelijke oorzaken:
- De manier waarop het energielabel wordt bepaald, is aangepast per 1 januari 2015 en per 1 januari 2021. Als het energielabel van jouw woning op een andere manier is bepaald dan het energielabel van de buren, dan kan dat een ander resultaat opleveren
- De energielabels zijn gebaseerd op verschillende invoergegevens. Dat is meestal te zien aan de verschillen in het Overzicht woningkenmerken op de energielabels.
De aanvraag
Hieronder vind je veelgestelde vragen over de aanvraag van het energielabel.
Hoe snel je het energielabel ontvangt, hangt af van hoe snel de energieadviseur een bezoek aan jouw woning kan brengen en de berekeningen kan uitvoeren. Dat kan wel een paar weken of maanden duren. Begin dus op tijd met aanvragen.
Je krijg de pdf met het energielabel direct nadat het label is geregistreerd via de mail van overheidsdienst Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. De energieadviseur bepaalt welke prijs hij berekent.
Bij een eengezinswoning kost het gemiddeld ongeveer 190 euro en bij appartementen gemiddeld ongeveer 100 euro. Deze gemiddelde prijs is gebaseerd op onderzoek uit 2019 en kan inmiddels hoger zijn. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de prijs van het energielabel. Er wordt op dit moment opnieuw marktonderzoek gedaan naar de prijs.
Het kan slim zijn om de documentatie van de woning, (zoals tekeningen of facturen) bij de hand te hebben, zodat je het proces wellicht wat kan vergemakkelijken en daardoor versnellen.
Dan kun je ook een label laten registreren door een energieadviseur.
Dat kan handig zijn. Zeker als de betreffende appartementen gelijk aan elkaar zijn. Dan kan het zorgen voor een kortere opnametijd en lagere kosten. Dit is afhankelijk van de situatie en kan door een energieadviseur beoordeeld worden.
Als je nieuwe energiebesparende maatregelen hebt getroffen en je huis is nog in de verkoop, dan kan het zinvol zijn om een nieuw label aan te vragen. Let er wel op dat je opnieuw kosten moet maken voor je opdracht aan een energieadviseur.
Is voor het aanbrengen van de verbetermogelijkheden ook een label geregistreerd dan kan het zijn dat bij het inschakelen van dezelfde adviseur niet de gehele opname opnieuw hoeft plaats te vinden. Dit kan je bespreken met de desbetreffende energieadviseur.
Verbeteren energielabel
Hieronder vind je veelgestelde vragen over verbeteringen aan je woning en het energielabel.
Dat is per situatie afhankelijk. Voor een onafhankelijk advies kun je de tool verbeterjehuis.nl van raadplegen. Hier krijg je specifiek voor je situatie een overzicht van de beste verbetermaatregelen voor je woning, wat de eenmalige kosten zijn en wat het je oplevert aan lagere energiekosten.
Let op: op deze pagina krijg je slechts een inschatting van wat mogelijk is. Voor specifieke verbetermogelijkheden voor de eigen woning kun je ook het beste terecht bij een energieadviseur.
Energiebesparende maatregelen voor je woning kan je op verschillende manieren financieren.
- Er is een landelijke subsidie voor isolatie en bijvoorbeeld een warmtepomp en zonneboiler, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, oftewel de ISDE. Check de website van Milieu Centraal voor meer over deze subsidie.
- Er zijn ook gemeenten en provincies die subsidie geven voor energiebesparende maatregelen. Kijk voor de subsidies in jouw woonplaats op de Energiesubsidiewijzer of de website van je gemeente.
- Je kunt energiebesparing ook meefinancieren in je hypotheek. Vanaf 1 januari 2024 kun je extra geld lenen om de woning te verduurzamen: hoe slechter het label, hoe meer je kunt lenen. Vraag je hypotheekverstrekker of bank naar de voorwaarden.
- Je kunt maatregelen betalen met je eigen spaargeld.
- Je kunt een lening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds. Deze energiebespaarlening heeft gunstige voorwaarden en een lage rente. Je kan de lening gebruiken voor bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Het Warmtefonds wordt gefinancierd door het Rijk, Rabobank en ASN Bank. Bekijk goed of een lening past bij je persoonlijke situatie.
- Woningeigenaren kunnen ook een Groenlening afsluiten voor het energiezuiniger maken van woningen. De hoogte van de lening hangt af van het energielabel dat de woning krijgt na renovatie. Beoordeel goed of een lening past bij je persoonlijke situatie.
Ja, als je een energielabel wilt waarop de verbeteringen worden weergegeven, dan moet je een nieuw energielabel laten registreren. Een nieuw energielabel kan slim zijn als je het huis gaat verkopen, of als je de hypotheekrente opnieuw moet vastzetten. Woningen met groene energielabels leveren een prijspremie op bij de verkoop en zijn sneller verkocht. Verder houden banken en hypotheekverstrekkers steeds meer rekening met een energielabel bij de hypotheekvoorwaarden en het rentepercentage.
Was er vóór het aanbrengen van de verbeteringen ook al een label geregistreerd? Dan kan het slim zijn om dezelfde energie-adviseur in te schakelen. Die hoeft misschien niet de gehele opname opnieuw te doen. Dit kan je bespreken met de energieadviseur die de eerdere opname heeft gedaan.
Als er een energieadviseur bij jou langskomt om een energielabel op te stellen, dan kijkt die naar een heel aantal woningkenmerken. De adviseur beoordeelt daarbij of er na de bouw nog maatregelen zijn genomen om de woning energiezuiniger te maken. Sommige van die maatregelen zijn heel zichtbaar, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Maar isolatie is vaak niet zichtbaar. In zo’n geval moet de adviseur kunnen onderbouwen of er extra isolatie is aangebracht. Daarbij is bewijsmateriaal erg belangrijk. Zorg dus dat je alle documenten over verbeteringen aan je huis, zoals tekeningen, foto’s van de werkzaamheden en facturen op het adres, bewaart. Dit helpt de adviseur bij het beoordelen van je woning.
Adviseur vinden
Hieronder vind je veelgestelde vragen over het vinden van een adviseur.
De energieadviseurs die de energielabels registreren zijn vakbekwaam ep-adviseurs. Het zijn gediplomeerde adviseurs die werken voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). Elke adviseur is aangesloten bij een certificaathouder. Deze certificaathouder houdt toezicht op de werkzaamheden en kwaliteit van de adviseur.
Op de website zoekeenenergieadviseur.nl kun je een energieadviseur opzoeken. Je kunt zoeken op postcode en contact opnemen via de contactgegevens van de adviseur. Alle adviseurs op deze website zijn vakbekwaam en geautoriseerd om een energielabel te registreren. Je kunt ook navraag doen bij je makelaar.
Begin op tijd met het zoeken van een adviseur, er kan een wachttijd zijn voordat er iemand langs kan komen.
Je regelt de betaling van de adviseur met de adviseur zelf.
De gegevens van de aanvraag zijn alleen in te zien door de energieadviseur die je zelf hebt uitgekozen om je gegevens te beoordelen. Andere mensen of niet-bevoegde instanties krijgen je gegevens niet te zien.
Ja, je krijgt een pdf van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je energielabel wordt na registratie ook vermeld op Zoek je energielabel.
Je kunt via MijnOverheid het afschrift van je label downloaden. Je vindt het label bij de Kadastrale Gegevens onder het kopje Wonen.
Je volgt dezelfde procedure om een energielabel te laten registeren.
Je dient per woning een energielabel te laten registreren. Dit kan niet in één keer.
Als woningen erg op elkaar lijken is het mogelijk om op basis van representativiteit sneller en goedkoper meerdere woningen tegelijk te laten voorzien van een energielabel. Een energieadviseur kan hier meer over vertellen.
Bijzondere gebouwen
Hieronder vind je veelgestelde vragen bijzondere woningtypes en de verplichting om een energielabel aan te vragen.
Nee, alle officiële monumenten, zowel rijks-, provinciaal als gemeentelijk zijn uitgezonderd. Je bent als eigenaar van een monument niet verplicht een energielabel te overhandigen als je de woning verkoopt of verhuurt.
Een energielabel is verplicht voor recreatiewoningen en vanaf 1 januari 2024 wordt daarop ook gehandhaafd. Er staan in de regelgeving enkele uitzonderingen beschreven:
- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Vrijstaande woningen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen.
- Vrijstaande gebouwen met een gebruikersoppervlakte tot 50 m2 groot. Bijvoorbeeld een kleine speelruimte op een vakantiepark.
- Woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Bijvoorbeeld recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en gedurende de rest van het jaar niet gebruikt worden.
- Tijdelijke gebouwen die hoogstens 2 jaar worden gebruikt.
- Gebouwen zonder installaties om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie. Bijvoorbeeld een schuur of trekkershut groter dan 50m2 zonder installaties.
Ja. Ook voor woonboten geldt de labelplicht.
Alleen als de woonwagen groter is dan 50 m2. De meeste woonwagens zijn kleiner dan 50 m2, die hoeven dus geen energielabel te hebben. Als de woonwagen groter is dan deze 50 m2 moet je wél een energielabel aanvragen bij verkoop of verhuur.
Nee. Caravans staan niet ingeschreven in het kadaster als woning, dus vallen er sowieso buiten.
Ja, het energielabel is ook verplicht voor een nieuwbouwwoning. Als je de woning koopt als die nog niet is gebouwd, dan heb je recht op een energielabel met de status 'voorlopig'. Na oplevering van de woning moet de verkoper dan zorgen voor een definitief energielabel.
Koop je de nieuwbouwwoning nadat die is gebouwd? Dan is de verkoper van de woning verplicht bij oplevering het energielabel aan je te overhandigen als kopende partij. Dit gaat op dezelfde manier als bij verkoop van een woning. Een EPC-berekening van de woning kan niet worden gebruikt als vervanging voor het energielabel.
Ja, het label is verplicht voor (nieuwe verhuur van) woningen die op basis van de leegstandswet verhuurd worden (onder de liberalisatiegrens) en op de nominatie staan om gesloopt te worden.
Ook appartementen kleiner dan 50 m2 zijn labelplichtig.
Bijzondere situaties
Hieronder vind je vragen over bijzondere situaties en de verplichting om een energielabel te hebben.
Nee, het energielabel geldt voor zelfstandige wooneenheden. Dat zijn woningen met een eigen keuken, badkamer en/of toilet. Het energielabel is niet verplicht voor losse kamers in een woning waar een badkamer en keuken wordt gedeeld. Dus ook niet voor studentenkamers.
Ja, in alle gevallen van nieuwe verhuur voor langer dan 4 maanden is een energielabel verplicht. Als je je woning gaat onderverhuren is je huiseigenaar verantwoordelijk voor het verkrijgen en beschikbaar stellen van een energielabel. Een eventuele boete is ook voor de woningeigenaar. Als onderverhuurder moet je je huisbaas op de hoogte stellen van de onderverhuur.
Het energielabel geldt niet als:
- Je jouw huis minder dan vier maanden per jaar gaat verhuren.
- Je huis bij tijdelijke verhuur een verwacht energieverbruik heeft van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik.
Als je je huis dus tijdelijk verhuurt in de vakantie zal over het algemeen aan beide bovenstaande voorwaarden worden voldaan, en is het energielabel niet verplicht.
Woningverhuurders zijn verplicht om aan een nieuwe huurder een (digitaal) afschrift (pdf) van het energielabel te geven. Krijg je bij aanvang van de huur geen afschrift van het energielabel, dan kun je je verhuurder daarom vragen.
Sta je officieel ingeschreven op het adres van jouw huurwoning? Dan kun je het energielabel ook terugvinden in MijnOverheid onder het kopje ‘Wonen’ en dan de tegel ‘Energielabel’. Heeft de woning een energielabel dat is geregistreerd vóór 2015? Dan vind je in MijnOverheid alleen de energielabelletter, omdat de achterliggende afschriften niet in de database worden bewaard.
Als je hierna nog steeds geen energielabel(letter) hebt, dan kan je dit melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan dan een brief naar de verhuurder sturen. De ILT kan de verhuurder daarbij vragen om binnen 4 weken alsnog voor de woning een energielabel te laten registreren. Doet de verhuurder dat niet dan moet deze een boete (dwangsom) betalen.
Kijk voor meer informatie bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
Ja, bij de oplevering moet wettelijk gezien een energielabel worden overlegd. Dat het huis al verkocht is, ontslaat je niet van die plicht.
Nee, als je de woning in opdracht bouwt en je opdrachtgever de eigendom verkrijgt en volledige zeggenschap heeft over en verantwoordelijkheid draagt voor de bouw, is het aan de opdrachtgever om een energielabel te registreren.
Nee, dan is er geen energielabel nodig. Hier is sprake van een akte van verdeling: het toedelen van het aandeel in de woning aan de andere erfgenamen tegen betaling van een waarde/bedrag. Dit geldt niet als een verkooptransactie waarvoor een energielabelplicht geldt.
Als je vanwege een (echt)scheiding volledig eigenaar wordt van de woning, ben je niet verplicht een energielabel te hebben.
Controle en boete
Hieronder vind je veelgestelde vragen over de handhaving door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opdracht gekregen om te controleren of er op het moment van de overdracht van een woning een energielabel aanwezig is. Zo'n energielabel is namelijk verplicht. Is er bij de overdracht geen energielabel, dan kan je een boete krijgen van € 435.
De ILT kan in het Kadaster zien welke woningen er zijn verkocht en in de database met energielabels checken of er een energielabel is. Ontbreekt het energielabel, dan krijg je als verkoper een brief van de ILT en een boete. Je kan niet achteraf nog een energielabel laten registreren.
Ga je de woning verhuren en heb je geen geldig energielabel? Ook dan kan de ILT je een brief sturen. Daarin staat dat je 4 weken de tijd hebt om een energielabel te laten registreren en aan de huurder te geven. Doe je dat niet (of te laat) dan krijg je een boete (dwangsom).
Op Zoek je energielabel kan je zien of jouw woning een geldig geregistreerd energielabel heeft.
Meer informatie kan je vinden op de site van ILT.
Je kunt alsnog een energielabel laten registreren door een energieadviseur. Je vind deze adviseur via zoekeenenergieadviseur.nl.
De ILT weet uit gegevens van het Kadaster en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (de beheerder van de energielabeldatabase) dat er voor je woning geen energielabel is geregistreerd op het moment van verkoop. De ILT stuurt de woningeigenaar, waarvan is vastgesteld dat hij of zij bij verkoop geen energielabel heeft geregistreerd, een brief en legt daarbij een boete op. Je kan niet achteraf nog een energielabel aanvragen.
Je kunt alsnog een energielabel laten registreren door een energieadviseur. Je vind deze adviseur via zoekeenenergieadviseur.nl.
Als je vermoedt dat je onterecht bent aangeschreven door de ILT, laat dit dan weten via [email protected] of telefoonnummer 0800 – 0808 (openingstijden: maandag t/m donderdag 8.00 tot 18.00, vrijdag 8.00 tot 17.00).
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet pas achteraf dat een woning is verkocht. De verkoop wordt namelijk pas na de overdracht in het Kadaster geregistreerd. De ILT koppelt de gegevens van het Kadaster aan die van de database met energielabels. Is er geen label voor de verkochte woning, dan stuurt de ILT een brief en legt ze een boete op.
Controleer eerst of je inderdaad niet verplicht was om een energielabel te registreren.
Om aan te tonen dat je de brief voor het energielabel onterecht ontving, kun je het volgende doen:
Stuur een e-mail of brief naar het (e-mail)adres dat in de brief van de ILT wordt genoemd. Omschrijf kort je situatie en stuur een scan van een document mee waaruit blijkt dat er voor deze woning geen energielabel noodzakelijk is.
Het boetebedrag is op 1 november 2021 opnieuw vastgesteld. Als je bij verkoop van je huis geen energielabel hebt, loop je het risico op een boete van € 435. Meer informatie hierover vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die verantwoordelijk is voor de handhaving.